Dlouho přemýšlím, že bych koupil byt jako investici. Mám dobrý stabilní příjem, hypotéky sice podražily, ale stále jsou velmi výhodné. Pražský realitní trh je vhodný pro investice. Praha je hlavní město, sídlí zde mnoho nadnárodních společností. Je možné byty pronajmout turistům prostřednictvím služeb jako je airbnb. Důvodů proč investovat do bytu na pronájem je dost. V Praze se navíc staví málo nových bytů. Poptávka po bytech žene jejich cenu do výšin. Logika mi říká, když lidé nebudou mít na byt, bude velká poptávka po pronájmu.

Na druhou stranu je to byznys trochu ve vzduchu. Nejsem znalec, ale na finančních trzích znám každý den reálnou cenu. U bytů a nemovitostí obecně ne. Nemám nikde jistotu, že se mi byt za 5 let zhodnotí o 10%. Byt se může zhodnotit už za rok nebo dojde v delším časovém horizontu k jeho neznehodnocení. Záleží na lokalitě a na dalších okolnostech, jako je hospodářský cyklus. Dnes máme konjunkturu, ale zítra? Dnešní svět se vyvíjí moc rychle a cykly se začínají zrychlovat.

Co nejvíce mě děsí je skutečnost, že nevím co bude za 5, 10 let. Doufám, že budu živ a zdráv. To je základní předpoklad, ale nevím, kde bude úroková míra až budu refinancovat hypotéku po fixaci. Bude to stále 2 % nebo 15 %? Co když pronajmu byt nesprávné osobě a ten byt vybydlí? Milion otázek. Těžko se mi tato investice v jednotkách milionů diverzifikuje.

V tuto chvíli opouštím myšlenku na koupi bytu. Třeba promarním ideální dobu…  Ceny bytů dále porostou, stejně jako jejich nájem a já budu litovat.

Ale já věřím, že za pár let bude daleko vhodnější doba ke koupi bytu na investici.