Znáte je? John Davison Rockefeller, Rothschild, Henry Ford, Tomáš Baťa, Steve Jobs? Tito muži nebyli žádní hvězdní útočnici Barcelony, ani potetování zpěváci, kteří křepčili na podiu pod vlivem různých látek. Přesto tito muži jsou legendami stejně jako Maradona, Kurt Cobein. Všichni mají společné – odlišné myšlení a životní postoj, který ovlivnil celé generace jejich následovníků. Kolem každé legendy se vytvoří mýtus. Přečtěte si mýtus o Stevu Jobsovi a jeho duševním guru Kobunovi. Hledejte a nastavte si Konfiguraci vnitřního JÁ.

Forbes stál u zrodu velmi zajímavého počinu, ztvárnil v komiksové podobě neobyčejné přátelství dvou neobyčejných mužů – vizionáře Steve Jobse a jeho duchovního zen buddhistu Kobuna.

Rok 1985 nebyl zrovna pro Steva Jobse úspěšný. Musel spolknout hořkou pilulku neúspěchu, byl nucen odejít ze svého díla – ze společnosti Apple. Uchýlil se hledat ztracenou rovnováhu do zenového centra mistra Kobuna, se kterým navázal přátelství, které mělo rozhodující vliv na to, co se později v Applu odehrálo. Neboť právě při studiu zenu zdokonalil Jobs své estetické myšlení.

V komiksu se protíná minulost s přítomností. Rozhovory mistra s žákem a pozdější vrcholné okamžiky slávy podnikatelského vizionáře – úspěchy Pixaru s Toy story, prezentace iPodu, iPhonu…

Příběh čtenáře zcela pohltí a nutí ho číst znovu a znovu, neboť při každém čtení nelézá nové, nepoznané myšlenky a fascinující životní pouť obou hlavních aktérů. Poprvé člověk jen zběžně prolistuje obrázky. Vždyť je to jen komiks!

Na konci dojde k závěru, že nic neví, nepochopil. Vrací se na začátek. Už nečte, ba studuje každý rozhovor, hledá významy slov, pátrá po informacích o Kobunovi, Jobsovi, o zen buddhismu.

Příběh skončí, přesto čtenáři něco uniká! Potřetí otevírá knihu, sleduje mimiku postav, barvy, neboť vše je podtržené skvělou ilustrací, kdy ústřední prvek v příběhu je kaligrafie. Silné černé linky a stíny kontrastují s naznačenými tvary, jasy mají odrážet témata Ma a prostoru.

FORBES A JESS3 Stebe Jobs: konfigurace vnitřního já

Není to příběh Steva a jeho učitele, je to příběh nás všech. Pokládáme si otázky a hledáme na ně odpovědi. Kdo jsme? Kým jsme chtěli být a kým budeme? Co hledáme? Mnozí z nás si nikdy neodpoví, protože se bojí sami sobě položit otázku, kam vede má cesta? Steve Jobs si otázky položil, hledal dokonalost, čistotu, jednoduchost, našel ji v zen buddhismu. Vzal si jen to, co potřeboval, a změnil svět.

Motiv kaligrafie je ústřední motiv nejen v ilustraci, ale i v samotném příběhu. Toto umění protíná léta 1986, 2002 a 2011, které bych označil jako Období obrody, smrti a odkazu.

„Kaligrafie dokáže o člověku vypovědět mnohé. Není jako ostatní umění. Pokud zaváháš, na papíře se to ukáže. Neexistují žádné druhé pokusy. Jde o to, co po sobě zanecháš… V daném okamžiku… Snad to bude stopa, kterou jsi chtěl zanechat. Protože ona je to jediné, co máš…“

Ani život nezná druhé pokusy…

Kobun se narodil v mnišské rodině v Japonsku. Jako mladík byl vysvěcen na kněze a adoptován jiným mnichem, Hoznaem Koelem Chino Roshim. Dle tradice se měl stát jeho následovníkem a převzít opatství v jeho klášteře.  Kobun však byl pozván do Ameriky, aby pomohl založit první zenový klášter v Americe. Mistr svého žáka odmítl pustit, Kobun ignoroval tradici a opustil klášter. Žák přerostl svého mistra a dále šířil ZEN buddhismus nejen v Americe, ale i v Evropě. Utonul společně se svou dcerkou v roce 2002 při její záchraně.

Steva Jobse, spoluzakladatele Applu, vizionáře, designéra, který geniální jednoduchostí změnil svět podnikání, není třeba představovat. Podlehl zákeřné nemoci v roce 2011.

 

Forbes a JESS3

Steve Jobs

Konfigurace vnitřního JÁ

Computer Press Brno 2012

Recenze původně vyšla pro LaCultura 24. 11. 2012