Cesta sabotování vlastního úspěchu je velmi jednoduchá, přímá. Stačí nedělat nic, vše odkládat na jindy, třeba na zítřek, po státnicích, po změně práce, po svatbě… Proč neudělat věci teď hned? Líbí se vám kolegyně z vedlejší kanceláře? Běžte si s ní popovídat, nečekejte na vánoční večírek. Firma se může rozhodnout šetřit.

Prokrastinace je dnes nebývale skloňována ve všech pádech. Píšou se o ní knihy, články, čas od času toto téma uslyšíme i v televizi. Pro našince má trošku krkolomný název a mnozí stále tápou oč se vlastně jedná. Proč tolik povyku? Člověk je tvor pohodlný, velmi rád odkládá plánované činnosti na jindy. Však ještě není zima, dříví se může složit příští víkend. Pustíme si v televizi fotbálek, však hrají naši!

Takhle prokrastinovali naši dědové, otcové. My jsme dokázali udělat z odkládaní činnosti umění. Nemusíme utíkat domů, abychom sledovali televizi z pohodlí našeho gauče. Rovnou si pustíme fotbálek na našem smart zařízení. Do toho zkontrolujeme status Ládi i Káji; podíváme se co twitnul Leoš; napíšu pár zpráv Mařce ať večer nechodí,mrknu na novinky.cz co se děje ve světě  anebo se pustím nějakou dobrou hru, hlavně ať je pěkně chytlavá jako Angry Birds, která mě dokáže zabavit na hodiny a hodiny…

Už asi tušíte, kde je problém. Nikdo nemůže být proti, když čekání na lékařské vyšetření zkrátíte čtením zpráv z mobilu místo čtení z klasických tištěných novin. Problém nastává v okamžiku, kdy dojde k odložení pracovní povinnosti na dobu, kdy to bude opravdu hořet. Však ta zakázka počká, potřebuji se dostat na vyšší level té či oné hry, nebo kdy dáte přednost Angry Birds před zavoláním mámě, návštěvy lékaře, dodržení diety, cvičení, vynesení odpadků, umytí auta či nádobí. Kdy jste naposledy řekli svým nejbližším mám tě rád? Kdy se konečně pustíte do realizace svého nápadu?

Prokrastinace přináší ekonomice nevyčíslitelné ztráty ze ztráty produktivity, nových inovativních nápadů, nerealizace nových podnikatelských projektů, protože vizionář si hraje, twituje, likuje, esemeskuje…. Nemluvě kolik škod vzniká na vztazích. Velmi smutné je vidět datlující pár při večeři, při procházce…

Náš otec či děd by chtě nechtě musel vstanout z toho gauče a jít dřevo či uhlí složit, aby v zimě nezmrzl. Odkládání činností na pozdější dobu nás tolik nepálí. Nemrzneme, nehladovíme, nežízníme. Prostě jen život odkládáme na později.

Prokrastinace je fenoménem dnešního vyspělého světa, který má všeho dostatek. Žijeme v nejlepší době a přesto jsme nespokojení. Mluvíme o stresu, rychlé době, ale já vidím svět plný příležitostí. Odložte na chvíli mobil z ruky a chytněte tu svou přitelkyni kolem pasu, vlepte ji na její tvář pusu a řekněte ji, jak o ní stojíte. Pak zavolejte mámě, ať ví, že jste ještě naživu. A hlavně běžte konečně rozběhnout ten váš skvělý projekt!