V životě není pouze černá a bílá. Svět je krásně barevný, proměnlivý a velmi záleží na našem vnímání a rozhodnutích. Existuje bezpočet proměnných, voleb s různými potenciálními výsledky, že často z toho všeho jen krčíme rameny a říkáme si: nějak to dopadne, vše záleží na okolnostech.

Můžete mít stejný talent jako Steve Jobs, ale nikdy jím nebudete. Ptáte se proč? Jobse ovlivňovaly x proměnných v podobě jedinečných lidí, okolí, rodiny, v jeho životě nastaly jedinečné okolnosti, které ho směřovaly k jeho cíli. Je vysoce nepravděpodobné, že budete mít podobnou životní konstelaci proměnných jako měl právě on.

Jsme jedineční. Máme jedinečnou osobnost, talent, povahu. Vyrůstáme v různých prostředích, formují nás různé zážitky a emoce. Co jedinec, to unikát. Přesto máme tendenci se srovnávat. Soused, zpěvák, šéf, dosaďte si kohokoliv, má lepší plat, hezčí ženu, rychlejší auto, lepší dům, více zahraniční dovolené… Stop. Zpátky! Proč se koukáte do talíře souseda, proč se nevěnujete svému talíři? Třeba má hezčí ženu, ale vy máte holku do nepohody. Co je podstatné? Sousedův talíř sice možná vypadá lépe, ale váš je vyroben z kvalitního porcelánu.

Úspěch či neúspěch není ani tak dílem naší vůle, skvělým nápadem, ohromujícím talentem či sebeobětování se svému snu, než spíše prostým štěstím. Být ve správný čas na správném místě a připraven. Steve Jobs, kdyby přišel se svou koncepcí budoucnosti o dekádu dříve, neuspěl by. Kdo ví, kdyby přišel o 10 let později, zdali by byl stejně úspěšný. Nejspíše ne.

Každý čekáme na svou šanci, ale ta nemusí přijít, protože jsme zahledění do úspěchů jiných. Kašlete na to. Stejně jako vy nebudete Steve Jobs, nebude ani Steve Jobs vámi. Nesnažte se žít cizí život, ale žijte svůj. Stojí za to.