Ministr financí Andrej Babiš získal ocenění prestižního časopisu Emerging Markets pro nejlepšího ministra financí zemí Střední a Východní Evropy za rok 2016. Kráčí ve stopách svého soka Miroslava Kalouska, který toto ocenění obdržel v letech 2008 a 2011.

Vyhlášení vítěze proběhlo v noci ze soboty na neděli 9. října středoevropského času ve Washingtonu u příležitosti každoročního podzimního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Andrej Babiš se z ceremoniálu omluvil z důvodu svých povinností při krajských a senátních volbách v ČR. Cenu převzala ředitelka jeho kanceláře Milena Hrdinková.

V hlasování představitelů finančních institucí, bankéřů, analytiků a dalších finančních expertů zvítězil český ministr financí díky své vyvážené a zodpovědné fiskální politice, která pomáhá udržovat a podporovat hospodářský růst a zároveň výrazně přispívá ke snižování zadluženosti země. Státní dluh od nástupu Andreje Babiše do úřadu klesl v absolutních číslech k 30. září 2016 o 23 mld. Kč. V poměru k hrubému domácímu produktu poklesl o 5,6 procentního bodu na 35,5 % HDP, čímž se Česká republika řadí mezi nejméně zadlužené státy EU.

Zdroj: MF