Návrh neumožňuje použít obecný reverse charge na plnění nad 10.000 euro přímo, ale až na základě povolení ze strany Komise. Členský stát může Komisi požádat o implementační rozhodnutí, pouze pokud splňuje 3 stanovené podmínky: a) jeho VAT GAP podle poslední studie EU je nejméně medián EU + 5 procentních bodů, b) jeho karuselový podvod tvoří alespoň 25% celkových podvodů na DPH, c) prokáže, že nemůže efektivně bojovat proti DPH únikům žádnými konvenčními opatřeními. Komise následně žádost přezkoumá a rozhodne o vydání povolení.

První podmínka však může vyloučit Českou republiku a Rakousko z okruhu států, které mohou o reverse charge požádat. Medián EU je 10,4 %, to znamená, že minimální VAT GAP pro žádost o reverse charge je 15,4 %. Český VAT GAP je nyní 16,14 %, nicméně lze očekávat, že VAT GAP zveřejněný v září 2017 bude nižší, protože se promítne lepší výběr daní a zavedený sektorový reverse charge z nařízení vlády. Jak dokládají statistiky Evropské komise, a jak Ministerstvo financí již dříve informovalo, výběr DPH se totiž v České republice v mezinárodním srovnání neustále výrazně zlepšuje.

Dochází tak k paradoxní situaci, kdy Komise, na základě tlaku České republiky a Rakouska, předkládá návrh, který ale právě tyto státy může vyloučit z okruhu států, které se pro žádost o obecný reverse charge kvalifikují.

Zdroj: MF