Ministerstvo práce a sociálních věcí se rozhodlo zdanit bezdětnost respektive poskytnout „slevu“ rodičům na důchodové pojištění, které spolu s nemocenským pojištěním a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti tvoří tzv. sociální pojištění.

Základní sazba důchodového pojištění by se měla zvýšit z 6,5 na 7,5 procent. Členové domácnosti s jedním dítětem by odváděli stejně jako dosud 6,5 procent, ale při dvou dětech by sazba klesla na 5 procenta, se třemi dětmi na 2,5 procent a se čtyřmi a více dětmi na 0 procenta. Tyto procentní sazby by měly platit pro zaměstnance i osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ).

Tyto změny navrhované vládní komisí pro důchodovou reformu budou mít nejspíše zelenou. Vláda prezentuje snížení důchodového pojištění jako „slevu“ rodičům, kteří vychovávají budoucí produktivní generace. Zároveň hodlá potrestat zpravidla svobodné, bezdětné voliče vyšších daní, protože v současné době nevychovávají nové přispěvatele na jejich důchod.

Můžeme fabulovat, jestli není cílem podpořit porodnost, ale 1 %  představuje při příjmu 26 tisíc hrubého zhruba 260 Kč.

Daleko citelněji ušetří rodiny s více dětmi. Zatímco rodiny s jedním potomkem neušetří ani korunu, rodiny se čtyřmi dětmi ušetří stávající 6,5 % z hrubé mzdy obou rodičů.

Pro zaměstnavatele se žádná sazba nemění, bude však zapotřebí upravit si tyto sazby ve mzdových programech.