Mnohým z nás nestačí být tím, kým jsou. Často se nám před očima mihne život, který bychom chtěli žít a osoba, kterou bychom chtěli být. Toužíme být jiní, než jsme teď. Toužíme po změně.

Touha po změně je vynikající šancí pro osobní růst, ale zároveň je živnou půdou pro stres a depresi. Toužíme po změně, ale nemáme odvahu změnu postoupit.  Jsme v pasti. Čekáme na externí činitele, že za nás nastartují změnu. Lidé se častokrát uchylují k umělému stimulu a utrácejí stovky korun za literaturu, přednášky, které je mají nakopnout ke změně. Je poměrně snadné nadchnout se pro věc, ale udržet se, to je to mnohem těžší. O tomto faktu ale většina přednášek, knížek mlčí. Je důležité proměnit změnu v rutinu.

Dlouho jsem mluvil, že se budu lépe stravovat, ale vždy zůstalo u slov. Měl jsem zdravotní potíže, a proto jsem postoupil sono břicha. K mému údivu jsou má játra pěkně obalena tukem a hodnoty cholesterolu nebyly zrovna nízké. Byl to šok. Velké emoce, které nastartovaly změnu. Začal jsem se stravovat jinak. Cítím se lépe a problémy zmizely. Kdyby mě neovlivnila tato změna, nejspíše by se mé problémy prohlubovaly a šlo by mi o zdraví. Nemluvě o rostoucí pneumatice kolem pasu.

Několikrát jsem se pokoušel o změny, zbytečně. Zápal pro novou věc mi vždy vydržel sotva pár dnů. Místo lepšího pocitu přicházela jen frustrace, protože scházel ten správný emocionální náboj.

Řeči nevedou k ničemu. Podstatný je emocionální náboj, který je nejpodstatnější důvod ke změně. Jak však získat ten správný náboj, když externí stimul v podobě knih, přednášek a motivačních skladeb je slabý? Zkuste vizualizaci.

Zavřete oči. Hluboce dýchejte a představte si, po čem toužíte. Toužíte po nezávislosti? Představte si ten pocit, který byste prožívali jako nezávislí lidé. Vizualizujte si prožitek ze změny. Jak se cítíte? Uchovejte si ho, je to velmi silný stimul pro nově nastoupenou cestu změny.