Je controlling nezbytný v každé firmě? Ještě před 20, možná i 10 lety by odpověď na tuto otázku asi vypadala: „A co to je, ten controlling?“ Nyní by asi každý odpověděl: „Jistě, že nutný je“. Ale ani to není korektní odpověď. Controlling je nezbytný tam, kde je ho zapotřebí, a to není v každé firmě. Tahle věta zní jako politické vyjádření, že? Tak zkusme to konkrétněji.

Třeba představme si živnostníka specializujícího se na opravu praček. Pracuje zcela sám. Proč by měl platit nějakého controllera? Stačí mu zdravý selský rozum, aby si spočítal, zda se uživí nebo ne.

A teď si představme rychle se rozvíjející firmu s 50 zaměstnanci, která každý rok rozšiřuje spektrum nabízených služeb/výrobků. Nabírá stále nové zaměstnance, několik pracovníků neustálo tlak a odešlo. Kontinuita předávání informací nebyla zrovna ideální. V sezóně nikdo neví, kde mu hlava stojí, v kancelářích se kupí haldy papírů, dělníci sotva stíhají dodržovat termíny. V období klidu se všichni snaží dodělat to, co dříve nestihli. Všichni si mnou rukama: „To je paráda, to bude zisk, to budou prémie!“

Ale spočítal někdo po pár měsících, jestli jsou správně nastavené ceny nových produktů? Hlídá někdo, jestli nelze nakoupit levnější suroviny? Nemůžeme domluvit lepší platební podmínky s dodavateli? A jak platí zákazníci? A jaká skladba výrobků se teď vlastně prodává? To nikdo neřeší, hlavně, že se hodně prodává…

Právě s tímto a řadou dalších může controlling pomoci. O zaměření a přínosech controllingu bude pojednávat jeden z dalších článků.