Není třeba asi dlouze představovat Donalda Trumpa, amerického miliardáře a současného horkého kandidáta na post amerického prezidenta. Pro mnohé ukázkový příklad egoistického narcise milujícího záři reflektorů, který se rád chvástá svým bohatstvím a úspěchem. Pro jiné je to veleúspěšný podnikatel, který jako jeden z posledních mohykánů brání americký sen. Sen o úspěchu a bohatství a moci.

Na Donalda Trumpa můžete mít názor jaký chcete, co se mu přesto nedá upřít je, že vybudoval obchodní impérium za 4,5 miliardy dolarů, které se čas od času otřáslo v základech a to díky jeho agresivní politice a narcistickému egu. Díky jeho obrovskému egu zažil vzestupy a pády.

Podle serveru vox.com je Trump bohatý jen proto, že jeho otec byl bohatý. Což je samozřejmě pravda. Dědictví po jeho otci bylo závratné(činilo 40 milionů dolarů) a to v 70tých letech představovalo pohádkové bohatství. Jeho současný majetek se odhaduje „pouze“ na 4,5 miliardy dolarů.  VOX spočítal, že kdyby veškeré dědictví v roce 1974 investoval na burze, přišel by si  na 2,9 miliardy dolarů a to bez práce. Kdyby si počkal do roku 1982 a investoval veškeré své jmění, které se v té době odhadovalo na 200 milionů dolarů do akciového indexu S&P 500, tak by tato investice, po odečtení všech daní a poplatků, měla hodnotu 6,3 miliardy dolarů. Skvělý! Ale co kdyby Trump investoval svůj majetek do ropy v roce 1979? Tedy v době, kdy světem otřásl druhý ropný šok a barel stál 90 USD s výhledem, že cena v budoucnu dál poroste?  V roce 1982 ropná krize dozněla a americké hospodářství jelo pod taktovkou Reaganomiky. Svým způsobem ideální čas pro investování.

Studie vox.com je hezký modelový případ, který dokazuje, že i běžný člověk může z dlouhodobého horizontu vydělat na burze. Toť vše.

Článek se velmi brzo stal hitem zpravodajských serverů.  Nevím, jestli je ideální vypočítávat všechny obchodní a podnikatelské neúspěchy a krachy Donalda Trumpa.  Není to právě neúspěch, který odděluje úspěšné od neúspěšných? Ano, Donald Trump má za sebou velké přehmaty, ale přesto vlastní obchodní impérium a dnes kandiduje i na amerického prezidenta. Je mu nyní věnována velká pozornost, kterou si umí náležitě užít a má jí rád. Podle mých měřítek je Donald Trump velmi úspěšný muž.

Donald Trump vzal svůj osud i peníze do svých rukou a podle toho jednal. Jeho obrovské ego ho stálo možná miliardy dolarů, o které se sám připravil ve svých megalomanských plánech a jednáních. Za hotel Hotel Plaza na Manhattanu zaplatil neuvěřitelných 407 milionů dolarů, což byla nejvyšší částka, jakou kdo dal za hotel a důvod? „Já ho prostě chci!“

Zdá se mi úsměvné, že mu někteří vyčítají, že rodinné jmění zhodnotil pouze 100krát a ne třeba 150krát. Mnozí dokážou rozházet rodinné dědictví během jednoho roku. A že mu nevyšlo mnoho jeho plánů? Že se neuchytila jeho vlastní „Trump vodka“? Aspoň měl odvahu to zkusit.

Chci být stejně úspěšný jako je neúspěšný jako Donald Trump.