Rok od roku nejen daňové zákony co do objemu bobtnají a tak se džungle paragrafů neustále rozšiřuje, kéž by se tak rozšiřovaly stejným tempem i deštné pralesy. Živnostník či menší firma se často v této směsi zákonů, vyhlášek, prováděcích předpisů, formulářů a registrací naprosto ztratí.

Přitom nám před volbami dnešní ministr financí Andrej Babiš sliboval, jak se vše zjednoduší a bude všem podnikatelům dobře. Sliby nikoho nebolí. Voliči mají krátkou paměť a kontrolní hlášení DPH a elektronická evidence (EET) přece není špatný nápad. To rozhodně není špatný nápad, při vhodném nastavení opravdu můžou být účinné a mohou zatočit s nepoctivci, kteří obírají stát o daně.

Elektronická evidence je již v 16 státech EU a je to účinný nástroj, jak přinést fair play do podnikatelského prostředí, především v oblasti vykazování hotovostních tržeb. Andrej Babiš při svém projevu v senátu 16. března 2016 prohlásil, že šedá ekonomika podle ČSÚ dosahuje závratných 170 miliard korun. EET  má přinést do státního rozpočtu minimálně 18 miliard korun.

V Česku to má hořkosladkou příchuť.  Odhadem 600 tisíc podnikatelů přijímajících hotovostní tržby bude muset připojit své pokladny zařízení k centrálnímu zařízení EET prostřednictvím internetu. Mnozí z nich si budou muset také pořídit novou pokladnu nebo jiné pokladní zařízení. Což je pro mnohé velký výdaj s ohledem na výši jejich tržeb. Budiž pro živnostníky útěchou, že v doprovodném zákoně je navrhována kompenzace ve formě slevy na dani ve výši 5 tisíc korun.

O kontrolním hlášení ani nemluvě. Zbytečně velká administrativní zátěž s problematickou návratností. Největším problémem špatného podnikatelského prostředí je, že umožňuje šikovným nepoctivcům kličkovat mezi paragrafy. Kolik máme výjimek, daňových režimů, které přímo vybízejí k nepoctivosti. Poctivý podnikatel bude platit daně vždy, protože mu to svědomí nedovolí a bude jen legálně daňově optimalizovat. Zatímco podnikatel, kterému fair play nic neříká, hledá kličky.

Recept na vyšší výběr daně? Méně regulace, dobře nastavené kontrolní systémy a aktivnější finanční správa a hlavně nechat podnikatele, ať podnikají a nemusí vyplňovat další a další  formuláře a hlášení pro různé státní orgány.