Dnes jsem shlédl na youtobe vynikající červnový díl Last Week Tonight ve kterém exceluje John Oliver. Na paškál si vzal nezaplacené účtenky za léčbu v nemocnicích. Americké zdravotnictví je tvrdý business a nezaplacené účtenky jsou předmětem kupčení. Dluhy od nemoc nakupují často pochybné společnosti, které posléze dlužné částky za léčbu vymáhají.

Oliver si založil obdobnou společnost. Za pár dolarů si založil společnost Carp a nakoupil dluhy ve výši 14,9 milionů dolarů zhruba devíti tisíc lidí za necelých 60 tisíc dolarů.  Společnosti nakoupila tak dluhy za promile nominální hodnoty dluhu. Carp nezískal pouze pohledávky, ale jako bonus získal velmi citlivá data o dlužnicích kromě jejich jména, adresa také čísla sociálních pojištění dlužníků, což jsou velmi citlivá informace. Se kterými může dělat co chce. Kupčit s nimi, využít je k nekalostem… Ochrana osobních údajů v přímém přenosu…

V rámci své show byl velkoryse všechny dluhy odpustil. Wau 🙂 Jednoduchý recept na velký business – levně nakup, draho prodej. Morální rozměr businessu mnoho lidí netrápí… Skvělý díl Last Week Tonight, který stojí za shlédnutí.