Kam nyní investovat volné prostředky? Rozhovor s finančním poradcem

Úrokové sazby všech typů vkladů a účtů stále klesají. Běžné účty už dlouhou dobu „přinášejí“ spíše poplatky než úroky. Stavební spoření taky není žádná výhra. Kam tedy vložit své volné finanční prostředky? Zeptala jsem se Martina Pěkného, zemského ředitele ve společnosti FG Financial group, a.s., který se ve financích pohybuje již od r. 2000 (více o něm a jeho práci na www.penizepodkontrolou.com)

Kam doporučujete vložit volné prostředky v roce 2016?  

Na podobnou otázku se nedá jednoznačně odpovědět. Ke každému klientovi přistupujeme individuálně a vyhodnocujeme jeho přání, sny a potřeby. V každém případě by každý měl myslet na rychle dostupné peníze, které má uloženy na spořícím účtu. Nic mu nevydělají, ale k tomu jejich cíl nesměřuje. Tyto peníze má klient k dispozici, když se mu pokazí pračka, auto, nebo se mu sníží příjem z důvodu zlomené ruky či nemoci. Dalším cílem by měly být peníze zasílané na střední investiční horizont, tj. 3-6 let. V tomto segmentu se dá vybrat ze stavebního spoření na pravidelnou úložku, nebo třeba na dluhopisy, které přináší 4% pevného úroku ročně. Další je rezerva dlouhodobá – na dobu, kdy už nebudeme ekonomicky aktivní. Tam je možnost využít investic i do fondů akciových, ale správné diverzifikování portfolia je třeba konzultovat s profesionálem. Za svou 16 let trvající praxi se musím stále učit a vzdělávat, abych se ve finančním trhu orientoval. V roce 2016 jsme zaznamenali obrovský zájem klientů o investice ve formě správy aktiv, které mají smluvně definovaný výnos 6,5% ročně zajištěný od 1 roku do 5ti let.

Četla jsem, že korporátní dluhopisy jsou dost rizikové, jaký je Váš názor?

Korporátní dluhopis patří mezi velmi atraktivní produkt. Je důležité si ovšem uvědomit, že se jedná o investici do společnosti, a proto musíme bedlivě zvážit, do jaké společnosti své peníze investujeme. Dle zákonů ČR dnes může vydat dluhopis téměř kdokoli. To poskytuje možnost pro nekalé praktiky některých emitentů (vydavatelů dluhopisů). Já využívám korporátní dluhopisy rád, a současně jsem přesvědčen, že do portfolia klienta jednoznačně patří.

Jakou máte Vy osobně investiční strategii?

Osobně jsem spíše opatrný investor, i když jsem obchodoval i na forexovém trhu EUR/USD, což považuji již za hodně rizikové obchody. Do takovýchto „spekulativních investic“ by měl jít klient pouze s penězi, které může postrádat, i kdyby o ně přišel úplně. V šanonu s mými smlouvami najdete penzijní fond, konzervativní strategii i strategii dynamickou v podílových fondech, kam pravidelně měsíčně posílám stejnou částku. K tomu vlastním silné akciové tituly ČEZu a Komerční Banky. Komerční Banku sleduji ve vývoji a levně ji kupuji, držím a se ziskem prodávám. Pak opět počkám na její pokles. KB je celkem specifická a daří se jí být krásně volatilní. Z ČEZu si nechávám vyplácet dividendy (podíly na výnosech hospodaření firmy). Poměrně velkou část svých úspor jsem investoval do korporátních dluhopisů s pevným fixním výnosem, které jsou podloženy smlouvou a také cenným papírem.

Jaký je Váš osobní tip na konkrétní investici?

Pro delší časový horizont (nad 10 let) s pravidelnou úložkou bych volil podílové fondy s vyváženou nebo dynamickou strategií, kde jsou akcie zastoupeny více než z 60ti procent. Pro jednorázový vklad bych se opět vydal cestou dluhopisu s pevným smluvně podloženým výnosem.

V naší minisérii o finančním poradenství jsem se zmínila o nekalých praktikách některých finančních poradců. S jakým prohřeškem jste se setkal v poslední době nejčastěji?

Nejčastěji se ve své praxi setkávám se špatně nastavenými riziky u pojistných smluv. Mnohdy se stává, že klient žije v iluzi skvěle nastavené pojistky. Po konzultaci a vysvětlení pojistných rizik mě často prosí, jestli mu v tom mohu nějak pomoci. Ve finále zjistíme, že na pojištění platí i zbytečně mnoho a ušetřené peníze raději pošleme do některého z podílových fondů. Je důležité být pojištěn, ne si jen platit pojištění. V tomto je veliký rozdíl.

Děkuji za Váš čas a přeji Vám hodně úspěchů a spokojených klientů.