Neustále čtu o prach bídné finanční gramotnosti Čechů. Život na dluh se stává normou. Počet osobních bankrotů lidí a exekucí rok od roku roste. Rodiny se hroutí pod tíhou dluhů .

Říká se, že současná mladá generace dnes vychází s penězi daleko hůře než generace našich rodičů a prarodičů, a to přesto, že jsme vzdělanější a máme tolik šikovných aplikací, informací a štědře dotovaných institucí, které se snaží o finanční osvětu. Přesto gramotnost neroste, ba naopak. Pokládám si otázku, proč tomu tak je? Proč musím číst na Novinkách, že nadějí pro lepší zítřky ve finanční gramotnosti jsou speciální vyučovací předměty na základních a středních školách? Vždyť je to tak jednoduché. Stačí používat zdravý selský rozum.

Moje babička se stala záhy vdovou a musela vychovávat tři hladové krky. K vdovskému důchodu si přivydělávala prodejem vajíček a plody ze svého hospodářství. Byla to skromná žena, která se musela ohánět, aby zabezpečila žití svým dětem. Přestože měli málo, žili si spokojeně. Dokázala  z toho mála i ušetřit, protože vždy mohlo být hůře a rezerva se hodí.

Sousedé si pořídili televizor, brzy telefon a dokonce auto! Babi nenapadlo běžet do banky a žádat o úvěr a jako zástavu nabídnout své hospodářství, svůj domov. Přece nebyla hloupá! Selský rozum velí, nebudu utrácet více, než mám. Pokud se ovšem nejedná o investici, která v budoucnu má přinést větší užitek. Za ušetřené koruny si mohla pořídit další slepice, které jí vynesly více vajec a tím více peněz.

Selský rozum se pomalu vytrácí. Místo něj přichází finanční slepota. Zaslepuje nás lidská hloupost a závist, kterou velmi zdárně přiživuje skvělý marketing firem. Já vím, že je tolik krásných pozlátek, kterými se můžu okamžitě pochlubit a není nic jednoduššího než si vzít úvěr na místě a okamžitě.

Podnikatelé, kteří sotva rozjedou firmu, si berou na leasing drahá auta a nejen ti. Máme stát, který se v době prosperity vesele zadlužuje. Investice nejsou směřovány do vytváření nových hodnot, nýbrž do už tak plných břich. Mnohé společnosti místo do nových výrobních kapacit investují do vybavení kanceláří a do občerstvení.

Mně se zdá, že kde jaký prvorepublikový hospodář byl finančně gramotnější než dnešní vystudování inženýři. Baví mě číst články: „ 5 tipů jak ušetřit na Vánocích, 7 tipů jak snížit finanční zátěž domácnosti“. Opravdu mě baví poslouchat politické debaty a debaty ekonomů nad plýtváním veřejných financí.

Všechno potřebné jsem se naučil na základní škole. Naučil jsem se sčítat, odčítat, násobit, dělit, pracovat s kalkulačkou a také hospodařit s kapesným. Dokázal jsem se naučit i číst a psát, abych mohl přečíst smlouvu, kterou podepisuji. Čtení je také dobré pro zjišťování informací a čtení řádků psaných malým písmem. Nesmím být ale líný naučené dovednosti používat, a to včetně selského rozumu.