Máte svého finančního poradce?

Finančních poradců je jako máku a mám pocit, že jich stále přibývá, i když to samozřejmě může být dojem zkreslený tím, že se mi stále někdo vnucuje. Třeba minulý týden to byl telefonický průzkum trhu, který končil nabídkou schůzky s finančním poradcem. Byl to vlastně vůbec průzkum trhu a ne jen zaobalený nábor klientů?

I já mám svého finančního poradce a našla jsem ho velkou náhodou. Když jsem se chtěla poradit, zda si založit penzijní připojištění (v té době se měnily zákonem stanovené podmínky), objevila se na facebooku reklama (důkaz o tom, že facebook – a nejen on – nás opravdu sleduje) na stránky místního finančního poradce www.penizepodkontrolou.com. S finančním poradcem jsem si jako s člověkem rozuměla, což pro mě bylo a je důležité. Nebudu svěřovat svoje osobní záležitosti někomu pro mě nedůvěryhodnému.

Nakonec to dopadlo tak, že jsem přes něj uzavřela nejen penzijní připojištění, ale také o něco později vyřizovala hypotéku a doporučila ho i mé mamce, které se její pojištění nemovitosti zdálo drahé. I když v domě povodeň nikdy nebyla, pojišťovna to evidovala jako rizikovou oblast, finančnímu poradci se podařilo vyjednat skupinu A resp. 1 a pojistné bylo nižší.

První schůzka mě překvapila, protože já jsem nechtěla s cizím člověkem probírat svoji budoucnost, chtěla jsem přece jen poradit ohledně penzijního připojištění. On chtěl probrat celé finance. Až na konci schůzky mi došlo, proč to vlastně dělá. Je hezké mít uzavřenou spoustu produktů, ale některé jsou v určitém období života zbytečné. Je potřeba, aby poradce věděl okolnosti a budoucí plány a podle toho navrhl finanční plán. Ten se pak průběžně mění – třeba když se žena vdá, narodí se jí děti, nastěhují se do nového domu, pak jdou děti na školu, chtějí vlastní bydlení, a najednou je tu důchod…

A jak jste na tom Vy?  Máte svého finančního poradce, anebo jste si poradcem sami?